Sommar är lästid och bokhandlarsajterna svämmar över av nya böcker i både pocket och inbundet format. Men det går precis lika bra att botanisera hemma i bokhyllan hos kompisar eller föräldrar. För om böcker finns det gott. Här kommer 5 tips på böcker du borde ha läst.
5 böcker du borde ha läst
Röda rummet av August Strindberg
August Strindberg är en av Sveriges största författarpersonligheter. Under inte mindre än fyra decennier var han en framstående person i det litterära Sverige. Han var och är omdiskuterad och skrev både böcker och dramatik. Röda rummet gavs ut redan år 1879 och handlar om den unge Arvid Falk och hans strävan att bli författare. Boken sågs som ett genombrott för realism och naturalism i det dåtida Sverige.
Så börjar boken: ”Det var en afton i början av maj…”
Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro fick Nobelpriset 2017. Boken Återstoden av dagen utspelar sig på 1950-talet och handlar om den exemplariske butlern Stevens som ger sig ut på sitt livs första semester. Den filmatiserades 1993 med Anthony Hopkins i titelrollen. Anmärkningsvärt är att filmen utspelar sig tjugo år tidigare än boken. Boken ses som en betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och är både sorglig och humoristisk.
Så börjar boken:”Det verkar alltmer sannolikt att jag verkligen kommer att ge mig ut på den expedition som har upptagit mina tankar i några dagar nu.”
Glaskupan av Sylvia Plath
Poeten Sylvia Plath föddes i Massachusetts 1932. Glaskupan är hennes kanske mest kända verk och den enda roman hon skrev. Boken handlar om 19-åriga Esther Greenwood som vinner en praktikplats på en tidskrift i New York. Dagarna fylls av arbete, fester och människor, men Ester för en ständig kamp mot sin psykiska ohälsa. En månad efter att boken publicerades 1963 tog Sylvia Plath sitt eget liv.
Så börjar boken: ”Det var en besynnerlig, kvav sommar, den sommaren de skickade makarna Rosenberg till elektriska stolen, och jag visste inte vad jag gjorde i New York.”
Ett litet liv av Hanya Yanighara
I ett litet liv får vi följa de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Romanen spänner över flera decennier och växlar mellan ljus och mörker. Vänskapen prövas och den som håller vännerna tillsammans är Jude St Francis. Undan för undan får vi veta att något fruktansvärt hänt. Det här är en berättelse om godhet och ondska och vi rekommenderar att du har pappersnäsdukar i närheten när du tar dig an dessa 700 sidor.
Så börjar boken: ”Den elfte lägenheten har bara en enda garderob, däremot hade den en skjutdörr av glas till en liten balkong, från vilken han såg en man tvärsöver gatan sitta utomhus och röka i bara t-shirt och shorts trots att det var oktober.”
Ett eget rum av Virginia Woolf
Roman eller essä. Här skriver Virginia Woolf om kvinnors roll i samhället och om kvinnlig frigörelse från patriarkatet. Den publicerades för snart 100 år sedan och ses som ett viktigt tidigt feministiskt verk. Virginia Woolf (1882-1941) anses vara en av 1900-talets viktigaste engelskspråkiga författare. Tillsammans med sin man Leonard Woolf grundade hon det kända förlaget Hogarth Press och deras hem i Bloomsbury blev centrum för den intellektuella så kallade Bloomsburygruppen. Hon var också en av de första som utvecklade det litterära greppet ”inre monolog”.
Så börjar boken: ”En kvinna måste ha pengar och eget rum, om hon skall kunna skriva romaner.”
Bra att veta: Vi länkar till Adlibris där du kan köpa böckerna men vi har inget samarbete med Adlibris och erhåller ingen provision om du följer länkarna i denna artikel.